Kleverige gemberkoek
OverzichtDe geur van gemberkoek die in de oven staat te bakken hoort voor mij bij Kerst.
Deze gemberkoek is echt een must-bake in deze tijd van het jaar. Klein en groot zullen deze kleffe en zoete koek lekker vinden. En wat heel fijn is, is dat je hem al 2 weken van te voren kunt bakken mits je hem luchtdicht bewaart. Je kunt de gemberkoek ook invriezen en ook dan is hij nog superlekker.
Ik bestrooi hem lichtjes met wat poedersuiker als hij is afgekoeld. Heerlijk bij een kop dampende en verwarmende winterthee of hot chocolat.
Ook heel erg leuk om cadeau te geven in een mooi kerstblikje, bv met een zakje kerstthee erbij.
Deze foto komt uit het boek Nigella's Kerst
Recept:
150 gram roomboter
200 gram golden syrup
200 gran keukenstroop
125 gram rietsuiker
2 theelepels fijn geraspte verse gemberwortel
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel dubbelkoolzure soda opgelost in 2 eetlepels warm water
2,5 dl volle melk
2 eieren
300 gram bloem
Bekleed een bakblik of ovenschaal, 30x20x5cm, met bakpapier en vet hem in met wat boter.
Verhit de oven op 170 C.
Laat in een pan met dikke bodem zachtjes de boter smelten met de suiker, de stroop en de golden syrup.. Roer er de verse gember, het gemberpoeder, de kaneel en de gemalen kruidnagelpoeder doorheen.
Haal de pan van de kookplaat of het vuur af. Klop de eieren door de melk en doe dit samen met de opgeloste dubbelkoolzure soda bij het mengsel.
Zeef er beetje bij beetje de bloem doorheen tot het beslag de bloem heeft opgenomen. Het beslag blijft heel vloeibaar dus schrik niet.
Giet het beslag in de bakvorm en bak de koek in 45-60 minuten tot hij mooi gerezen is, lichtbruin en aan de bovenkant stevig aanvoelt. Hij mag niet te gaar zijn want hoe kleveriger, hoe lekkerder en tijdens het afkoelen gaart hij nog door.
Laat afkoelen in de vorm voordat je hem in blokjes snijdt.
Laat je het weten als je hem gebakken hebt? gebruik #suezthee
NB: dit recept is niet van mijzelf maar komt uit het boek Nigella's Kerst. In de wintermaanden behoorde dit tot mijn high teas die ik vroeger serveerde. De hoofdfoto komt uit eigen archief.