Breng de zomer in je glas
OverzichtHet is hoogzomer en de zonnestralen schijnen rijkelijk!
Met mooi weer staat er bij mij altijd wel een kan ijsthee klaar. Homemade uiteraard en zonder extra toegevoegde suikers. Het kan zo lekker zijn en snel en zonder gedoe gemaakt. Niet alleen voor jou maar ook voor de kids. TIP: geef eens een beker zelfgemaakte ijsthee mee naar school.
Geloof me, jouw zomer wordt onvergetelijk met de zomer- en vruchtenmelanges van Suez Thee.
Hoe breng je de zomer in je glas?
Dat is eigenlijk heel simpel. Er zijn verschillende methodes om ijsthee te maken.
In dit blog leer ik je hoe je heel eenvoudig gezonde en verfrissende dranken kunt maken op basis van thee of vruchtenmelanges, die in ieders leefstijl passen. Heerlijke ijsthee maken zonder extra toegevoegde suikers, die ook gewaardeerd zullen worden door jouw kinderen en geschikt zijn om mee naar school te nemen.
Door bv verschillende soorten fruit en verse kruiden toe te voegen ontdek je al snel welke mogelijkheden er eigenlijk zijn om verschillende, heerlijke ijstheeën te creeën. Dit kan je doen aan de hand van de kant en klare recepten, die we bij een aantal theeën en op ons blog aanbieden maar je bent vrij om zelf te experimenteren met smaken om zo jouw eigen favoriete blends te ontdekken.
Leer over het gemak van de Magic II en de verschillende manieren waarop je ijsthee kunt bereiden. Hoe vermijd je bitterheid en op welke gezonde manier zoet je de ijsthee. En moet de ijsthee wel gezoet worden? De antwoorden zul je zelf vinden wanneer je gaat experimenteren. Ik vertel je hier 3 verschillende methoden, het uitproberen is aan jou.
Hoe maak je ijsthee?
Werkwijze:
Kies een thee of vruchtenmelange uit, die jou aanspreekt of die je al kent en lekker vindt.
Wil je groene thee gebruiken, zwarte thee, rooibos, vruchten of
kruiden?
Puur of gearomatiseerd? Welk fruit, welk kruid?
Hou je van zoet, fris of juist van heel puur?
Ik gebruik zelf heel graag de Magic II Teamaker en de Eve karaf van Eigenart. Maar je kunt ook een willekeurige theepot of karaf gebruiken.
Hot Brew
Bij hot brew zet je de thee op de gewone manier en je hanteert daarbij de juiste temperatuurinstellingen.
Ook bij deze methode hanteer je 1 gram op 100 ml, dit is meestal 2 eetlepels op 1 ltr. Maar let op: gebruik je vruchtenmelanges mag je hier een dubbele hoeveelheid van gebruiken.
Laat de thee afkoelen buiten de koelkast. Zodra de thee bijna koud is, kun je hem in de koelkast verder laten koelen. Als de thee goed afgekoeld is, vul je hem aan met ijs en fruit/kruiden.
Shock Brew
Het voordeel van de shock brew methode is dat de ice tea meteen klaar is. Afhankelijk van de thee en de smaak die jij wil creëren, gebruik je voor 1 liter 12 gram thee.
Let op: deze hoeveelheid is slechts een indicatie, wanneer je een vruchtenmelange gebruikt kan je een grotere hoeveelheid gebruiken (3 eetlepels).
Hou er rekening mee dat de shock brew methode de minst zoete smaak intensie geeft. Bij de andere methoden wordt de ijsthee van zichzelf zoeter van smaak.
De juiste watertemperatuur bij de juiste thee:
Voor zwarte thee gebruik je water op 90 ̊C.
Voor witte en groene thee gebruik je water op 70 ̊C/80 ̊C.
Voor kruiden, vruchtenmelanges en rooibos gebruik je water op 100 ̊C.
Bij deze methode kun je heel goed de Magic II gebruiken.
Je gaat een thee-aftreksel maken dat sterker is dan normaal.
Werkwijze:
Kies de thee uit. Gebruik 500ml water (dit is de inhoud van de Magic II) op de juiste temperatuur.
Laat de thee 2-5 minuten trekken. De trektijd is afhankelijk van de thee maar ook van jouw smaak. Ondertussen vul je een lege karaf van ongeveer 1 ltr. voor de helft met ijsblokjes.
Zet de Magic II op de kan met ijsblokjes. Vul aan met fruit en/of verse kruiden naar smaak.
De hoeveelheden waar we over praten, zijn gebaseerd op een kan/karaf met een inhoud van 1 liter. Om uit te proberen kun je hoeveelheden altijd halveren.
Cold Brew
Deze manier om ice tea te zetten is erg eenvoudig. Je hebt alleen koud water nodig en tijd. Deze techniek heeft ongeveer 8-12 uur nodig om te trekken. Deze methode kun je heel goed toepassen op groene theeën. Door het gebruik van koud water komen er geen polifenolen vrij uit het blad, dat betekent dat er een zachte smaak ontstaat zonder bitterheid.
De hoeveelheid thee kijkt ook niet heel nauw, de thee wordt niet bitter, dus als je iets meer gebruikt is dat geen probleem.
Vul een kan met water, doe daar de thee (los of in een filter zakje) bij en kantel de kan even zachtjes heen en weer (niet schudden!). Zet de kan in de koelkast en laat minimaal 1 nacht trekken. Zeef de thee. Als je wilt kun je hier ijsklontjes aan toevoegen. Maak de thee af met fruit en/of verse kruiden.
Deze methode is minder geschikt voor rooibos, kruiden-en vruchtenmelanges.
Enjoy your Iced tea